Lipidy, a także składniki mineralne surowicy krwi związane z przemianami tych związków organicznych, są ważną grupą wskaźników charakteryzujących metabolizm bydła. W porównaniu z innymi zwierzętami gospodarskimi metabolizm lipidów ma u bydła z ukształtowanymi przedżołądkami szczególne znaczenie ze względu na fizjologicznie niską koncentrację glukozy we krwi. U krów w okresie laktacji dochodzi ponadto duże obciążenie organizmu syntezą tłuszczu mlekowego. Mimo istotnego znaczenia metabolizm lipidów oraz dynamika związanego z nim profilu mineralnego nie zostały jeszcze u bydła dokładnie poznane. Wskazuje to na potrzebę opracowań kompleksowych, obejmujących dłuższą część życia zwierząt, umożliwiających prześledzenie dynamiki tych przemian w najważniejszych okresach rozwoju osobniczego. Celem przeprowadzonych badań była charakterystyka metabolizmu lipidów oraz ocena profilu mineralnego w ontogenezie bydła mlecznego. W badaniach uwzględniono także anion chlorkowy i wskaźniki hematologiczne.
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.