Przemysł przetwórstwa rybnego to jedna z najdynamiczniej rozwijających się grup działalności przemysłu spożywczego w Polsce. Po okresie wyraźnego zastoju w pierwszych latach wprowadzania gospodarki rynkowej nastąpiły głębokie i radykalne przemiany restrukturyzacyjne, które pozwoliły na szybki wzrost konkurencyjności przedsiębiorstw. W warunkach kolejnego spowolnienia, wywołanego światowym kryzysem epidemiologicznym, gospodarczym (finansowym, surowcowym, energetycznym) i społeczno- -politycznym (wojna w Ukrainie i jej konsekwencje), przedsiębiorstwa przetwórstwa rybnego wykazują dużą zdolność adaptacji do zmieniających się turbulentnie warunków gry rynkowej. Czy ich obecna silna pozycja wynika z właściwie przeprowadzonej przebudowy strukturalnej, efektywnego wykorzystania narzędzi wsparcia, zwłaszcza po akcesji do struktur europejskich, własnej kreatywności i uczenia się, korzystnych zmian w otoczeniu, czy też jest dziełem przypadku? Wydaje się, że od początku procesu restrukturyzacji tej grupy przemysłowej minęło wystarczająco dużo czasu, by móc ocenić możliwie szeroko skutki tych przemian.
Od autorów
Wstęp Cel, zakres i hipotezy Metody badań i źródła danych
1. Teoretyczne podstawy przemysłu przetwórstwa rybnego 1.1. Podstawy koncepcyjne 1.2. Konceptualizacja podstawowych pojęć 1.3. Przedmiot badań przemysłu oraz podejścia metodologiczne w badaniach ekonomiczno-przestrzennych 1.4. Kształtowanie się struktury przestrzenno-organizacyjnej 1.4.1. Uwarunkowania podażowe 1.4.2. Uwarunkowania popytowe
2. Uwarunkowania i funkcjonowanie polskiego przetwórstwa rybnego po II wojnie światowej (do 1989 r.) 2.1. Uwarunkowania prawno-polityczne i organizacyjne 2.2. Uwarunkowania podażowe 2.3. Uwarunkowania popytowe
3. Uwarunkowania i funkcjonowanie polskiego przemysłu przetwórstwa rybnego po 1989 roku 3.1. Uwarunkowania społeczno-gospodarcze 3.2. Zmiany struktury własnościowo-organizacyjnej i przestrzennej 3.3. Zmiany uwarunkowań podażowych 3.4. Zmiany uwarunkowań popytowych 3.5. Układy przestrzenne sieci produkcyjnych przetwórstwa rybnego
4. Próba oceny skutków zmian w polskim przemyśle przetwórstwa rybnego 4.1. Spożycie ryb i owoców morza jako ważny element rozwoju przemysłu przetwórstwa rybnego w świetle badań ankietowych
4.2. Identyfikacja działań przedsiębiorstw przemysłu przetwórstwa rybnego 4.3. Możliwości zmian w przemyśle przetwórstwa rybnego w świetle analizy stanów otoczenia
Zakończenie
Wnioski metodologiczne Wnioski poznawcze Rekomendacje dla rozwoju krajowego przemysłu przetwórstwa rybnego
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możemy wykorzystywać pliki cookies własne oraz naszych partnerów w celach analitycznych i marketingowych, również w celu dopasowania treści reklamowych do Twoich preferencji. Możesz zaakceptować wykorzystanie wszystkich tych plików lub dostosować użycie plików do swoich preferencji.